vineri, 30 iulie 2010

Norbert HANN VON HANNENHEIM


Norbert HANN VON HANNENHEIM s-a născut la Sibiu în 1898. A făcut parte din familiile patriciene şi nobile ale Sibiului. După studiile liceale, făcute la Sibiu (probabil la Colegiul Brukenthal) şi odată cu finalul Primului Război Mondial şi a trecerii Transilvaniei la România, Hann von Hannenheim decide a părăsi Sibiul.

Pleacă la Graz la Leipzig şi apoi la Budapesta pentru a studia muzica. În 1929 se va înscrie la Academia de Artă din Berlin.

Este considerat unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai perioadei anilor `20 – `30 ai secolului al XX – lea. Primele compoziţii le-a realizat în perioada studiilor de la Leipzig. Revine în România, unde în 1925 va obţine premiul „George Enescu” pentru compoziţie. În 1932 a câştigat Premiul „Felix Mendhelson Bartholdy”, iar în 1933 Premiul „Emil Hertzka”. A susţinut concerte la Berlin. De multe ori se va prezenta ca şi compozitor român.

Moare la Berlin în 1945, în urma unui raid aerian a aviaţei aliate. O altă variantă, mult susţinută în baza ultimilor cercetări, este că tânărul compozitor a murit într-un spital psihiatric din localitatea poloneză Miedzyrzecz (o primă cădere nervoasă o va avea încă la începutul anilor `30).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu