sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Asteroidul "9253 Oberth"

Asteroidul 9253, descoperit în 1971 la Observatorul Palomar, California, poartă numele de 9253 Oberth. Cu un diametru de maxim 6 km, asteroidul Oberth se află la o distanţă de 150.000.000 km de Terra.


Toţi asteroizii cu nume de români. Orbita (traiectoria) acestora este trecută cu verde. Toţi se află situaţi între Marte şi Jupiter în centura principală.

Hermannn Julius Oberth a fost un om de ştiinţă născut la Sibiu. Este, împreună cu Konstantin Tsiolkovsky şi Robert Goddard, unul dintre părinţii astronauticii.

Părintele zborului cosmic: un sibian genial Hermann Oberth (25 iunie 1894- 28 decembrie 1989) este considerat fondatorul astronauticii şi inventatorul rachetei, alături de rusul Konstantin Tiolkovsky şi americanul Robert Goddard, dar nu a colaborat niciodată cu ceilalţi doi, cercetările lor desfăsurându-se în paralel. S-a nascut la Sibiu, într-o familie de intelectuali saşi şi a crescut în Sighişoara. Tatăl său era un chirurg faimos, director al spitalului judeţean din Sighişoara.
La nici 14 ani, elevul de liceu Oberth proiectase deja primul model de racheta, fascinat de cărţile lui Jules Vernes "De la Pământ la Lună" şi "Călătorie în jurul lumii", pe care le ştia aproape pe de rost.

Teza de doctorat i-a fost respinsă în 1922, în Germania, pe motiv că era prea utopică. Publicată cu fonduri private, după ce a fost respinsă de mai multe edituri, cartea sa "Racheta spre spaţiile interplanetare" avea să devină o lucrare de o importanţă covârşitoare, chiar dacş iniţial a stârnit multe controverse. La varsta de 28 de ani, îşi încheiase deja opera fundamentală a tehnicii rachetelor şi a zborului cosmic. Oberth a refuzat să susţină doctoratul cu alt subiect, afirmând că poate să devină un cercetător valoros şi fără doctorat. După cel de al doilea Război Mondial s-a stabilit în Germania. S-a retras din lumea ştiintei în 1968, dedicându-se filosofiei. A murit în 1989, iar un an mai târziu Academia Română l-a ales membru post-mortem. Prima racheta de mari dimensiuni, A4, a fost construită urmând în mare măsură ideile lui Oberth. Nu mai puţin de 95 de invenţii şi recomandări ale savantului de origine română se regăsesc în construcţia acestei rachete, cunoscută ulterior sub numele de V2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu