luni, 7 iunie 2010

10 Mari Sibieni

Tudor Popa (www.cemerita.ro) împreună cu istoricul Răzvan Pop (www.razvanpop.ro), sub patronajul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Sibiului, vă prezintă un proiect ce, sperăm noi, va trece din spaţiul blogosferei în cel public, în agora urbană.
Freecycle® Sibiu este partener în cadrul acestui proiect, alături de alți bloggeri: Brylu, Podul Minciunilor, Eliza Penciu, Claudia Popa, Daniel Bîlbă, băgătorideseamă, Mihai Copăceanu, Viviana Sărac.
Parteneri media de până acum – Sibiu 100%, Televiziunea Eveniment, Turnul Sfatului.
Vă propunem să ne alegem cei mai mari 10 sibieni.
Ce urmărim noi de fapt cu proiectul ăsta – în primul rând vrem să-i provocăm pe sibieni să-şi aleagă cel mai mare sibian. Prin “mare”, înțelegem cel mai important sibian de când există oraşul ăsta, cel mai mare sibian din istorie, începând cu călugării secolelor medievale şi finalizând cu cei încă în viaţă, artiştii contemporani recunoscuţi chiar şi internaţional, de exemplu.
Când ne-am gândit la Mari Sibieni, ne-am gândit la acele personalităţi ale istoriei şi culturii noastre care prin originea şi activitatea lor sau prin moştenirea culturală ce au lăsat-o şi-au legat numele de oraşul Sibiu.
Cum va funcţiona, de fapt, proiectul “10 Mari Sibieni”?
Astăzi vă vom prezenta 200 de personalităţi ce şi-au legat numele în vreun fel sau altul de Sibiu. Aceşti 200 de Mari Sibieni nu au fost aleşi într-un mod amator. Lista a fost analizată de specialişti în domeniu (profesori universitari, cercetători, muzeografi, etc…) iar în urma punctelor lor de vedere a fost definitivată lista, ce o vom publica și pe blogul Freecycle® Sibiu (http://freecyclesibiu.blogspot.com/).
Timp de trei luni (începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august) vom prezenta cele 200 de personalităţi pe cele două bloguri iniţiatoare, dar şi pe cele partenere, precum şi în presă şi zonele circulate ale Sibiului. Cine sunt ele, ce au făcut, de ce am considerat noi că merită trecute pe această listă etc. Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este acela de a informa sibienii, să ajungem cu toţii să cunoaştem marii oameni din istoria locului.
În luna septembrie veţi avea posibilitatea de a vă vota sibienii favoriţi. Timp de o lună, prin diferite mijloace, pe care le vom explica la momentul oportun, veţi putea nominaliza unul sau maxim zece Mari Sibieni. În urma votului vom realiza un top complet pe care îl vom prezenta la începutul lunii octombrie.
Primii zece vor fi prezentaţi doar în ordine alfabetică. Din acel moment, ei vor primi un “avocat” (personalitate sau un savant în domeniu) care le va susţine imaginea şi vor veni cu argumentele necesare care vă vor face sa îi votaţi înca o dată, într-un sondaj final ce are menirea de a alege cel mai mare sibian din istorie.
La sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, veţi avea din nou ocazia de a vota unul din cei zece mari sibieni. Dupa acest vot final, în ultima duminică din luna noiembrie vom anunţa topul celor mai mari sibieni. Astfel, chiar noi, sibienii, ne vom alege cele mai importante personalități pentru cultura şi istoria noastră.
Evident că acest proiect rămâne deschis tuturor celor care doresc să se implice într-un fel sau altul. Vă puteţi alătura prin prezentarea personalitaţilor pe propriul blog, astfel devenind partener al proiectului “10 Mari Sibieni” şi având un cuvânt de spus în alegerea celor mai mari sibieni. Fiecare blogger poate duce o proprie campanie de vot şi poate răspândi bannerul campaniei cu link spre propriul blog. Dacă ai cont Facebook sau orice alt cont de socializare, te poţi alătura nouă prin susţinerea campaniei şi prin postări pe pagina proprie sau prin orice alte modalitaţi de prezentare a celor 200 de mari sibieni către cât mai mulţi locuitori.
Suntem deschişi şi celor care doresc să susţină financiar sau prin diferite alte mijloace întreaga campanie. Astfel ne va fi şi mai usor să ajungem cu informaţia la cât mai mulţi sibieni. Aşteptăm pe oricine să se alature campaniei în orice fel.
Urmăriţi-ne aşadar pe http://freecyclesibiu.blogspot.com/, www.cemerita.ro, www.razvanpop.ro și pe blogurile partenere.
Orice sfat si comentariu este binevenit.

Lista celor 200 de Mari Sibieni poate fi citită aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu