miercuri, 1 septembrie 2010

Gustav ONGYERTH

S-a născut în 1897 la Sibiu. A studiat la Sibiu, Braşov şi Mediaş. Războiul îi întrerupe studiile, el înrolându-se mai întâi în armata austro – ungară luptând pe fronturile corpului tirolez de război. În 1919 îl regăsim în armata română ce intrase în Budapesta.

Studiază economia la Cluj şi Viena. Revine în Transilvania, lucrând mai întâi la Braşov. Aici, împreună cu Heinrich Zillich, fondează editura Klingsor precum şi un teatru şi o agenţie teatrală şi un salon de artă. În 1924 fondează la Sibiu, revista „Klingsor” una dintre cele mai importante reviste culturale din România.

Între 1933 şi 1944 a fost directorul Teatrului de Stat German care a devenit rapid unul dintre cele mai reprezantative altfel de instituţii. În această perioadă, teatrul a înregistrat 1,4 milioane de spectatori în peste 3400 de spectacole.

În 1945 reuşeşte a fugi la Innsbruck, în acest oraş refăcându-şi viaţa. A lucrat în cadrul Oficiului de Turişti, ajungând în 1964 responsabilul cultural al Olimpiadei de Iarnă de la Innsbruck.

A murit în 1969 la Innsbruck.

Gustav KAPP

S-a născut în 1831 în una dintre cele mai vechi familii patriciene ale Sibiului. A studiat la Sibiu, apoi la Viena.

Revine în oraşul natal şi lucrează ca profesor. La numai 34 de ani devine membru al Dietei Transilvaniei. Doi ani mai târziu este ales parlamentar în cadrul primului Parlament al Ungariei. A deţinut această poziţie timp de zece ani.

În 1877 este ales primar al Sibiului. În mandatul său este inaugurată clădirea filarmonicii din Sibiu (actualul restaurant Hermania de pe strada Filarmonicii). Tot în această perioadă se deschide patinorul ce şi astăzi funcţionează.

Cea mai importantă realizare a mandatului său este Parcul ASTRA (numit Soldisch în acea perioadă) inaugurat în 1879. Un an mai târziu a fost amenjat şi parcul ce astăzi poartă numele „Tineretului”. În 1882 s-a început amenajarea parcului „Sub Arini”.

Moare în al şaptelea an al mandatului său de primar, fiind înmormântat la Sibiu în cimitirul municipal.

Franz GEBBEL

S-a născut la Cluj în 1835. A studiat întâi la Cluj, ajungând la Sibiu la Academia de Drept iar apoi la Viena.
Revenit la Sibiu, el va deveni co-fondator al revistei „Wochenblatt”, având în grijă elementul politic al acesteia. De aici aceasta se va dezvolta în „Siebenburgisch-Deutsches Wochenblatt”. A fost secretarul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din Transilvania, ce îşi avea sediul la Sibiu. În aceeaşi perioadă, el va practica şi avocatura.

Politic, a fost unul dintre reprezentanţii grupului saşilor bătrâni, alături de Georg Daniel Teutsch. S-a afirmat politic în momentul în care se crease dualismul austro – ungar, Transilvania fiind inclusă în regatul Ungariei.
A fost unul dintre principalii promotori ai recunoaşterii drepturilor saşilor, de reformarea şi reconfirmarea a constituţiilor municipale săseşti.

A murit în 1877 la Sibiu. Biblioteca sa a fost donată Arhivelor Statului din Sibiu, ajutând la formarea acestei instituţii. Unul dintre chipurile de pe soculul statuii lui G. D. Teutsch este al lui.

Sebastian HANN


S-a născut în 1644 la Levoca în Slovacia. Face parte din grupul masiv de artişti de origine slovacă ce se vor retrage spre teritoriile Universităţii Săseşti, pe vremea aceea un loc în care cultul luteran era liber practicat, diferit de zona habsburgică. În 1675 este acceptat în breasla aurarilor din Sibiu. Preia un an mai târziu unul dintre cele mai importante ateliere din cetate. În 1689 devinde starostele junior al breslei, iar din 1694 devine starostele senior, adică conducătorul aurarilor din capitala Transilvaniei.
A fost şi membru al Magistratului sibian. A fost oratorul Adunării Centumvirilor din Sibiu (1700 – 1704).
Este considerat cel mai mare maestru orfevar şi aurar din istoria spaţiului românesc. A fost orfvarul preferat al principilor Transilvaniei şi al lui Constantin Brâncoveanu, principele Ţării Româneşti.
A murit în 1713 la Sibiu.