miercuri, 13 mai 2009

Povestea Şoricelului

În încercarea de a-l ajuta pe Călin (http://www.mazemania.ro/2009/05/11/sunt-roman-voluntar/) vin cu o poveste găsită mai demult pe net. Nu mai ştiu sursa, ştiu doar că am gasit povestea căutând ceva pe google.

***

" Privind prin gaura din perete, un şoricel îl vazu pe fermier şi pe soţia acestuia desfăcând un pachet. "Oare ce se află acolo?" se întrebă şoricelul. A fost îngrozit să vadă că în pachet era o capcana pentru şoareci. Întorcându-se la ferma, şoricelul dădu de veste tuturor despre ceea ce văzuse. "Este o capcana pentru şoricei în casă! Este o capcană pentru şoricei îin casă!"

Găina a cloncănit, şi-a ridicat capul şi a spus: "Domnule şoarece, iţi pot spune doar atât: înţeleg că este o problemă gravă pentru dumneata, dar nu are nici o consecinţă asupra mea. Nu pot fi deranjată de această informaţie".

Apoi şoricelul se duse la porc şi ii spuse: "Este o capcană pentru şoricei în casă!". Porcul a fost impresionat, dar a răspuns: "Regret domnule şoarece, nu pot face nimic, poate doar să mă rog pentru tine. Poti să fii sigur ca eşti în rugăciunile mele viitoare".

Şoricelul s-a dus apoi la vacă şi i-a spus şi ei: "Este o capcană pentru şoricei în casă!". Vaca i-a raspuns: "Wow, domnule şoricel, îmi pare rău pentru tine, dar în ceea ce mă priveşte pe mine această capcană nu mă poate răni în nici un fel."

În cele din urmă, şoricelul s-a întors în casă foarte deznădăjduit şi s-a decis să înfrunte de unul singur capcana. În acea noapte s-a auzit un sunet care vestea că ceva fusese prins în capcană. Soţia fermierului se grăbi să vadă despre ce este vorba, dar din cauza întunericului nu a văzut ca în capcană era coada unui şarpe mare şi veninos. Aşa că acesta o muşcase.

Fermierul se grăbi cu soţia sa la spital, apoi o aduse acasa cu febra mare. Toată lumea ştie că un bun remediu împotriva febrei este supa de pui, aşa că fermierul se duse şi sacrifică găina. Cu toate acestea, starea soţiei sale se înrăutaţea.

Prietenii şi vecinii veniseră să stea cu ea, iar ca să îi poată hrăni fermierul tăie şi porcul.

Soţia fermierului nu se însănătoşi şi în cele din urmă a murit. La înmormântare au venit atât de multe persoane încat fermierul a sacrificat şi vaca pentru a-i hrăni pe toţi.

Şoricelul privea acum prin gaura din perete cu multă tristeţe...

Atunci când auzi că cineva are o problemă şi crezi că nu te priveşte, adu-ţti aminte că dacă unul dintre noi este ameninţat, noi toţi suntem în pericol. Toţi suntem într-o călătorie numită viaţă. Am putea să ne protejăm unii pe alţii (măcar în interese comune) şi să facem un efort special pentru a ne incuraja reciproc în faptele bune. Interesele pot fi de la cele mai individuale (egoiste) până la cele mai generale (altruiste – în beneficiul grupului). Unii dintre noi, chiar promovează şi principii (care sunt şi mai generale, deci vizează un bine mai larg).

Chiar dacă ar fi o viaţă mai scurtă şi cu mai multe dificultăţi, totuşi contează şi CUM o trăieşti. Felul deciziilor luate şi a compromisurilor acceptate, poate schimba foarte multe. Oamenii pot şi greşi, însă - de regulă - măsura lor este dată de magnitudinea (micimea) compromisurilor făcute în momentele de mari încercări. "

luni, 11 mai 2009

Prima întâlnire a tuturor membrilor Freecycle® Sibiu

„Prima întâlnire a tuturor membrilor Freecycle® Sibiu”. Sună “pompos”; este un titlu lung. Întâlniri între membri au mai fost. De regulă, i-am chemat până acum pe membri la acţiuni de voluntariat. Fiindca nu foarte mulţi s-au "înghesuit" la astfel de întâlniri, m-am gândit ca membrii ar putea fi interesaţi de întâlniri unde nu trebuie să ofere altceva decât bună dispoziţie pentru una – două ore. “Prima” doarece era prima dată când am chemat toţi membrii la o întâlnire relaxantă, cu scop definit (de a ne cunoaşte), însă fără o continuare după aceea, fără implicarea în anumite acţiuni.
Atunci când oferi un produs unui necunoscut sau când primeşti ceva de la o persoană pe care nu ai mai întâlnit-o, poate exista o oarecare teamă (normală, de altfel); aşadar, mi-am zis că poate fi util pentru oricare dintre membri să aibă şansa să se întâlnească cu ceilalţi într-o ambianţă plăcută, relaxantă. Astfel, i-am invitat pe toţi la o astfel de întâlnire.
N-am ales foarte bine data şi ora, din păcate. A doua zi după “ziua Europei” (motiv de continuare a petrecerilor şi a evenimentelor, deşi “ziua Europei” a fost deja), meci de baschet la “Sala Transilvania”, grătare, etc. Mă gândisem că duminică seara lumea e odihnită după weekend, că are timp pentru socializare, că a venit de la munte sau mare, că a încheiat cu vizitele duminicale, …
Deşi pe blog 4 persoane au votat că sunt interesate să vină la întâlnire şi 3 au votat că preferă data de 10 mai 2009, la întâlnire am fost doar doi oameni; o a treia persoană, un prieten de-al meu, a venit pe-acolo după un timp. Am discutat despre voluntariate, despre acţiuni trecute şi viitoare.
Recunosc, întâlnirea la care am chemat cca. 200 oameni a fost un fel de experiment. Eram curios câţi vor fi receptivi la idee, cum ne vom descurca cu aşezarea la mese în cazul în care ne-am fi adunat foarte mulţi, ce subiecte am fi abordat, ş.a.m.d.
Ca o concluzie, pot spune, pe lângă faptul că data şi ora nu au fost bine alese, că membrii inscrişi acum pe grupul Freecycle® Sibiu nu sunt interesaţi de întâlniri de socializare cu oameni pe care nu îi cunosc. Donează produsele pe care nu le mai folosesc, caută ce au nevoie, şi bine fac. Nu mă înţelegeţi greşit, nu condamn pe nimeni în legătură cu nimic. E doar o concluzie personală în urma unor evenimente, întâmplări. Scopul “freecycle” este de a ţine departe de groapa de gunoi produsele care mai pot fi utilizate; atâta timp cât scopul este atins, lucrurile sunt cât se poate de bune. Invitaţia la întâlnire este o dorinţă personală, nu o cerintă a Freecycle, iar motivele pentru care am propus aşa ceva le-am descris mai sus.